14 Şubat, Müslümana Uymaz…

Rahip Valentine’i ve -haşa- “tanrı” Juno’yu anma günü. Yani bizim ülkemizde kutlanan şekliyle 14 Şubat “Sevgililer Günü” (St. Valentine day) hakkında bilmedikleriniz

14 Şubat’a yani “Sevgililer Günü”ne birkaç gün kaldı ama bunu zaten biliyorsunuzdur. Nitekim televizyonlar, reklam panoları, mağazalar, yani kısaca kapitalizmin bütün çarkları bu günü bangır bangır ilan ediyor. 14 Şubat geldi mi birçok kimsede telaş başlar; sevgilime, hanımıma, kız arkadaşıma, nişanlıma (nadiren de olsa beyime, erkek arkadaşıma) “Ne alsam?”, “Acaba bunu beğenir mi?”, “Bu çiçeği beğenir mi?”, “Nerede romantik bir yemek yesek?” ve benzeri sorular dolaşır kafalarda. Mağazalar özel indirimler yaparak büyük gelirler elde eder bugünlerde, insanlarda sevdiklerini mutlu etmeye çalışır.

Sevdiğin bir kimseye güzellikler yapmak ona sevildiğini hissettirmek ve bunu dile getirmek bunlar aslında çok hoş davranışlar. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde “Sevdiğiniz insana sevdiğinizi söyleyiniz” (Ebu Davud, Vitir 26. Ayrıca bk. Nesaî, Sehv 60) buyurmuştur. Lakin bunu 14 Şubat’a veya başka bir tek güne (anneler günü, babalar günü vs.) indirmek ve o günün nerede, nasıl ve niçin ortaya çıktığını bilmeden koyun sürüsü misali başkalarına benzemek için bunları yapmak doğru değil.

Peygamberimiz (s.a.v.) bu hususla ilgili şu cümleyi sarf etmiştir: “Kim bir millete (kavme) benzemeye çalışırsa, o da onlardandır” (Ebu Davut. Libas.5)

ROMA MİTOLOJİSİNE GÖRE 14 ŞUBAT’IN ORTAYA ÇIKIŞI

14 Şubat geleneği Roma mitolojisinde -haşa- “baş tanrı” Jüpiter’in kız kardeşi ve aynı zamanda eşi olan Juno zamanından beri süregelen bir durumdur. Şubat ayı kuşların çiftleşme mevsiminin başlangıcı olduğundan, evliliğin ve ailenin koruyucusu kabul edilen Juno’ya hürmeten 14 Şubat tarihi tatil günü ilan edilmiş, halk teşekkür anlamında Juno’ya çiçekler ikram ederdi. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise 14 Şubat’ın hediyesi olan“Lupercalia Bayramı” başlıyordu. Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük bir ehemmiyeti haizdi. Bunun sebebi ise hayatları kesin kanunlar ile sınırlandırılmış olan gençlerin bu günün dışında karşı cins ile hiçbir şekilde bir temas içerisinde olamamasından ötürüdür. Hangi genç kızın hangi genç erkek ile bir çift (partner) oluşturacağı eski bir âdet ile belirleniyordu. Âdet şöyleydi:

Evlenme yaşına gelmiş olan kızlar bir araya gelerek papirüs şeritlerine isimlerini yazar ve bir kavanoza atarlardı, çıplak koşu yarışması yapan erkekler de varış çizgisine geldiklerinde isimlerin yazılı olduğu şeritlerden birer tane çeker ve o günü ismini çektiği kız ile tüm gün (bugünkü anlamıyla zina yaparak) geçirirlerdi. Eğer çiftler birbirlerine âşık olurlarsa evlenirlerdi ve yuvalarını kurarlardı, birbirlerine ısınamadılarsa veya günümüz evlilik programları tabiriyle “birbirlerinden elektrik alamadılarsa” o zaman ayrılırlar ve nasiplerini bir sonraki sene ararlardı.

HRİSTİYANLARA GÖRE 14 ŞUBAT’IN ORTAYA ÇIKIŞI

Paganizme inanan Roma İmparatorluğunda ,İmparator 2. Claudius, zina günü ile ilişkiye başlayıp sonunda evlenen Romalı erkeklerin ailelerini bırakmak istememeleri sebebiyle asker bulamamaktan endişeleniyordu.

Zalim” adıyla tanımlanan Claudius aşırı savaş ve askerlik tutkunuydu, her yetişmiş erkeğin muhakkak asker olmasını istiyor ve kimseye göz açtırmıyordu.Öylesine ileri gitmişti ki, askerliğe engel oluyor düşüncesiyle evlenmeyi dahi yasakladı. Gençler şaşkındı, kimse sevdiği ile beraber olamıyor, Roma kenti sayısı gittikçe artan ve uzak ülkelerde ölen sevgililerinin ardından ağlayan kadınlar ve kızlarla dolmuştu. Kısacası aşk yasaklanmıştı.

Bu sıralarda İmparator tüm Romalılar’ın 12 tanrıya tapmalarını aksi şekilde davrananların ve özellikle de Hıristiyanlar’la ilişkiye girenlerin ölümle cezalandırılacaklarını emretti.

İşte bu yüzden Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftlere ilişki kurdurmaya devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü.( Kimi kaynaklar yakılarak öldürüldü der.) Milattan sonra 270 yılının 14 Şubatı Hristiyan mezarlığına gömüldü.

SAINT VALENTINE VE SEVGİLİLER GÜNÜ

Hıristiyanlar Romalıların âdetini değiştirerek kızların isimleri yerine inancı uğruna ölümü bile göze alan mübarek addettikleri Rahip Valentine’in isimlerini kâğıtlara yazdılar ve bunları halka dağıttılar. Bu sayede Rahip Valentine aynen Santa Claus (Noel Baba) ve benzerleri gibi nam saldı ve aşkın, sevginin ve ailenin koruyucusu kabul edildi. 14 Şubat 270 yılında ölen Rahip Valentine’nin ölüm günü o günden sonra “Sevgililer Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Rahip Valentine nin ölümünden 226 yıl sonra 496’da Papa Gelasius Aziz Valentine’i onurlandırmak için Şubat 14’ü Aziz Valentine Günü olarak belirlemiştir

TÜKETİM ENDÜSTRİSİNİN OYUNCAĞI OLMASI

Uzun asırlar boyunca kış uykusuna yatan bu gelenek 19. yüzyıl ortalarında yeniden canlanıyor. Bu tarihlerde sevgililer, 14 Şubat gününde küçük not ve hatıra alışverişinde bulunmaya başlıyorlar. Günün anlam ve önemi küçük kağıtlara sevgililerin karşılıklı olarak yazdıkları duygu ve sevgi ifade eden notlara odaklanıyor. Yüzyıl ortalarında basılı kartlar devreye giriyor. Postanın yaygınlaşması ve ucuzlaması ile bu kartlar da yaygınlık kazanıyor. 1840 yılı, bir dönüm noktası oluyor. Ester A. Howland isimli biri, ilk Valentine kartını basarak, bu geleneği bir endüstriye dönüştürüyor. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Adete alışveriş çılgınlığına dönüştü.

Allah katındaki İslam’dan başka bir din makbul değildir. Dolayısıyla hak din mensupları başka bir dine ait bayramını kutlayarak onlara dini konularda benzemekten kaçınmak durumundadır.

Hristiyan olduğu halde Ortodokslar kendisine ait olmayan bir günü kutlamaz ve duyarlılık gösterirken; başka bir din mensubu olan Müslüman neden aynı aynı duyarlılığı göstermemektedir.

Ayrıca inancımıza göre kadın ile erkek arasındaki sevgi ve aşka dayalı ilişki nikah yoluyla evlilik varsa meşrudur. Sevgililer gününde daha ziyade nikahsız ilişki de öne çıkmaktadır. Biz her yıl
14 Şubat’ta Katoliklerin Valentine Day’s yani sevgililer gününü kutlamaktayız.
Ayrıca Müslüman çiftlerin birbirlerine gül ya da hediye vermeleri için Katoliklerin ait bayramı beklemeleri gerekmez. Sevdiğinize bir güzellik yapmak istiyorsanız bunu belli günlerde değil bir ömür boyu yapın.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir