Atatürk’ün aklındaki bayrak neydi?

Atatürk, ay yıldızlı bayrağı, Osmanlı’yı ve Arap dünyasını çağrıştırdığı gerekçesiyle değiştirmeyi düşünmüş ve bunu dönemin başbakanı Celal Bayar’a söylemişti. Yerine düşündüğü, Göktürkler’in bayrağıydı: mavi fon üzerinde profilden görünen yeşil bir kurt…

Göktürk Bayrağı


Atatürk’ün sağlığında yazılan tek biyografisi H.C.Amstrong’a aitti ve “Bozkurt” başlığını taşıyordu. Nazım Hikmet, Kurtuluş Savaşı Destanı’nda Mustafa Kemal’den söz ederken “sarışın bir kurda benziyordu” diye yazmıştı.

“Kurt”, Türklük ile olduğu kadar onunla da özdeşleştirilmiş bir simgeydi adeta…

AYYILDIZ OSMANLININ BAYRAĞI İDİ

10 Kasım belgeseli için Bayar Ailesiyle görüşürken, Celal Bey’in damadı Ahmet İhsan Gürsoy çok ilginç bir bilgi verdi. O da bunu bizzat Celal Bayar’dan dinlemişti.

Bilgi şuydu: Atatürk, kendini tarih araştırmalarına verdiği 30′Lu yıllarda Türkler’in alfabesinden, giysisinden, müziğinden sonra bayrağını da değiştirmek istemiş, bunu da son başbakanı Celal Bayar’a söylemişti.

Nedeni basitti. Cumhurbaşkanlığı Forsunu süsleyen 16 Türk İmparatorluğunun bayraklarını incelerseniz, şu andaki kırmızı fon üzerine beyaz işlenen ay yıldızlı bayrağın Osmanlı İmparatorluğu’na ait olduğunu görürsünüz.

Atatürk, bu bayrağın hem genç cumhuriyet’in geçmişten kopuş çabasını engellediği kanısındaydı, hem de üzerindeki ay yıldızın ilk bakışta Arap dünyasını akla getirdiğine inanıyordu. Oysa O, yeni Türk devletine bir ulusal kimlik kazandırma çabasındaydı. Bu bayrakla o kimliği kanıtlamak mümkün değildi.

BOZKURT TAMGALI TÜRK LİRALARI

Daha 1927′De Türkiye Cumhuriyeti’nin piyasaya çıkardığı 5 Ve 10 Liralık ilk banknotların üzerine, karlı dağlarda koşturan bir bozkurt resmi konmuştu.

Bozkurt Sembollü 5 Lira
Bozkurt Sembollü 10 Lira


Atatürk 1930′da tarihçilere Türk tarihinin ana hatlarını yazdırmaya başladığında da istediği şey, İslam’ın Türk tarihinin sadece bir bölümünü oluşturduğunu, oysa ondan önce de Türkler’e ait pek şanlı bir mazi bulunduğunu kanıtlamaktı.

Bu amaçla okullar için hazırlanan ders kitapları, bir bozkurt önderliğinde orta asyadan çıkan Türkler’in dünyaya nasıl yayıldıklarını gösteren haritalarla doldurulmuştu.

Atatürk, bu yolla halkına bir ulusal gurur ve tarihi özgüven aşılamak niyetindeydi.Bu eğilim, bütün dillerin Türkçe’den türediğini öne süren “Güneş Dil Teorisi”ne kadar varacaktı.

GÖKTÜRK DEVLETİNİN BAYRAĞI

Peki ayyıldızlı bayrak yerine nasıl bir bayrak düşünüyordu? Ahmet İhsan Gürsoy, bu konuda da son derece ilginç bir ayrıntı veriyor:

“Atatürk, ecdadımız olarak Göktürkler’i benimsemiş. Türklüğü öne çıkarmak için onların bayrağını benimsemeyi düşünmüş ve bunu Bayar’a söylemiş.”

Tarihte yer alan 16 Türk İmparatorluğu içinde Göktürk İmparatorluğu’nun bayrağı hemen dikkati çekiyor: mavi fon üzerinde yeşil bir kurt profili…Meydan Larousse, Çin kaynaklarına atfen, bayrağın aslındaki kurt başının altın rengi olduğunu yazıyor.

Altın başlı kurt profili



Aslında Anadolu’da Göktürkler’e gösterilen bu ilgi yeni değil…

19. Yüzyılın sonunda Orhun Yazıtları’nın şifresini çözen Danimarkalı bilgin Wilhelm Thomsen’e Danimarka’daki Türk sefirinin önerisiyle, 29 Aralık 1915′te “Türk Kavminin kökenlerini aydınlattığı için” Saray tarafından İmparatorluk Nişanı verilmişti.

İşte şimdi İmparatorluğun ardından kurulan Cumhuriyet de, kendi ulusal kimliğinin kökenlerini o kavmin kalıntıları arasında arıyordu.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE BİR ARA SEMBOL SOLA DOĞRU İDİ

Bugün kullandığımız Türk bayrağının cumhuriyet ile ilgisi yok..
Osmanlı döneminden kalma bu bayrak..
İlk bayrak kanunu da 1844 yılına ait..
Hurafelere, efsanelere inananlar bayraktaki ay yıldızı 1. Kosova Savaşına bağlar..
Efsanelere göre o savaşta ölenlerin kanından oluşan gölete ay ile yıldız yansımış ve bugünkü bayrağın biçimi o görüntüden esinlenmiş..

Külliyen yalan..
1. Kosova Savaşı 28 Temmuz 1389 tarihinde yapıldı..
O tarihte akşam gökyüzünde Ay, Jupiter ve Uranüs üçlü bir kompozisyon oluşturuyordu..
Gölete yansıma olsaydı, üçlü olurdu..

Ayrıca bu ay yıldızlı bayrak o savaştan çok uzun yıllar sonra kullanılmaya başlandı..
Peki bayraktaki ay sağa mı, yoksa sola mı bakmalı?..
Eski Türkler’in ve İslam ülkelerinin ayı bayraklarında sembol yapmasının nedeni, doğumu, yenilenmeyi ifade etmesindendir..
Yeni ay yani hilal ilk doğduğunda sola dönüktür..
Hilal zamanla büyür, dolunay olur ve sonra küçüle küçüle batar.
Hilalın sağa dönük zamanı batma zamanıdır..
O yüzden sola dönük ay doğumun, yenilenmenin, değişimin simgesidir..
İnsan merak ediyor..
Onca yıl sola bakan ay, neden sağa döndü.

TCDD treninde bayrak
Atatürk’ün Kimlik Belgesi
Türk Kızılayı
Milli Takım Forması
Sola bakan 25 Kuruş

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir