Mors Alfabesi

Çoğu filmlerde kullanılan ve hep izlerken de ‘Yahu nasıl anlıyorlar bunu?’ diye içimizden geçirdiğimiz ama nedense hiç kalkıp da araştırıp, öğrenmediğimiz bir alfabe türüdür mors alfabesi. Mors Alfabesi 1832’de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturulmuş ve 1837’de kullanılmaya başlanmıştır. Modern Uluslararası Mors Kodu ise, 1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde denizcilik, demiryolu haberleşmesi, ve amatör telsizcilik alanında kullanılmaya devam etmektedir. Bu alfabe ile ile iletişim basit olduğundan dolayı tercih edilmektedir.

Mors Alfabesinin tek bir şeması vardır. Önemli olan bu şemayı bilmek ve çizgi ile noktaları takip ederek istenilen metni oluşturmaktır.

Bu Haritanın Kullanımına gelecek olursak:
– Öncelikle mors kodlarını dinlerken kalemi en üstteki noktaya yerleştiriyoruz.
– Ardından sinyali dinlemeye başlıyoruz. Sinyalin uzunluğuna göre kalemi bir alt kademeye indiriyoruz.
– Kısa sinyallerde önce aşağı sonra sola,
– Uzun sinyallerde ise önce aşağı sonra da sağa doğru harekete ediyoruz.

Örneğin BİR KISA İKİ UZUN SİNYAL için:
– İlk sinyal olan kısa sinyali duyunca kalemi aşağı ve sola doğru kaydırın. (Bunu yaptığınız anda E harfinde olmanız gerekiyor.)
– Daha sonra iki kısa sinyal için iki kere aşağı ve sağa doğru gidilmesi gerekir.
– Yani önce A’ye sonra da W harfine gelinmelidir.
– Bir kısa iki uzun sinyalin karşılığı olan W harfi bir kenara not edilir ve sonraki sinyal beklenir.

Yukarıdaki tabloları kullanarak, günde bir kaç dakikalık çalışma ile pratiklik kazanabilirsiniz. Ve bir süre sonra farkında dahi olmadan mors alfabesine hakim olabilirsiniz. Bu süreden sonra da üstteki harita ve tabloya dahi ihtiyaç duymadan filmlerdeki mors alfabelerini çözebilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir